menü

  • Ana Sayfa
  • Batuşka'nın Hikayesi
  • Müzikli Oyun Grubu
  • Oyun
  • Ruh&Zihin
  • Doğa
  • Ben&Ailem
  • Annelikte Keşkelerim
  • Sağlık
  • Sizin Notunuz
  • Şarkı Köşesi

    13 Mart 2014 Perşembe

    Bir Konu - Birkaç Farklı Görüş

       
     Bir anne olarak, bir kez daha sağlık dünyasına sorularım var.  İnternet annelerinin sohbetlerine biraz katılmak kafamın karışması için yeterli oldu. Gördüm ki, hepimiz farklı uygulamalar öğreniyoruz doktorlarımızdan. Peki acaba hangileri "doğru"?



         Örneğin;
    *Bebeğin ateşi 37,5 derece. Bir doktor hemen ateş düşürücü vermiş. Bir başkası, ateş 38,5 olsa bile, hemen diğer ateş düşürme yöntemlerini denetip, düşmezse ilaç vereceğini söylemiş. Hele en çok karışıklık aşı zamanı olanlar gibi gözüküyor. Bazıları, "ateş düşürücü ilaç aşının etkisini azaltır, benden habersiz kullanma, bebeğini takibe al, 38,5 u geçerse beni ara" demiş, başka bir doktor aşıdan sonra hemen yazmış ilacı. Hatta en çok duyduğum şu ki, sağlık ocaklarındaki hemşirelerin çoğu, daha aşı yapılmadan, ateşi çıkmasın diye ilaç verdiriyor.
    *Yürüteç kullanalım mı sorusu karşısındaki cevaplar : - "önermiyoruz, kemik kalça gelişimleri için iyi değil, ayrıca ev kazalarını kolaylaştırıyor." -"Çok da sakıncası yok, uzun süre olmadıktan sonra binebilir".
    *"Bebeğim üç gündür kaka yapmadı doktor bey" sorusuna cevaplar: -"Bu ilacı kullan rahatlatır", aynı ilaç hakkında "bu ilacı kullanma", -"Zeytinyağ içir, olmazsa tekrar gel".
    *"Bebeğimde ara sıra öksürük var ve burnu akıyor"..."Bu şekilde gripte antibiyotik kullanmıyoruz, takip edeceğiz", -"Hemen şu antibiyotiğe başlayın ki, öksürük daha fazla ilerlemesin". Bir anne şöyle anlatıyor: "doktorumuz bebeğimin çok sık hastalandığını söyledi ve bunu önlemek için, 3 ay aralıksız kullanmak üzere bir antibiyotik verdi.  3 ay çok uzun bir süre diye aklıma takıldı, başka bir doktora gittik, o doktor bambaşka yaklaştı."

         Bunlar en sık rastladığım konulardan bazıları. İş böyle olunca anne dünyasında, bebeklerinin sağlığı konusunda çokça şaşkınlık ve tartışma dönüyor. Bir anne, diğer annenin bebeğine verilmiş ilacın ismini alıp kullanmak istiyor, diğeri itiraz ediyor, bir başka anne bambaşka bir yol anlatıyor...Sanırım en zararlısı da, ilaç isimlerinin alışveriş olması. Diğer yandan, belirgin olan şu ki, her anne kendi doktoruna tam güveniyor ve onun dediği şekilde yol alıyor.
         Bu örnekleri okudukça neden böyle olduğunu düşündüm durdum. Sanırım, tek bir tıbbi görüş yok sağlık dünyasında. Fakat bunlar çok temel, basit konular gibi gözüküyor ve ister istemez aynı yaklaşımda olmaları gereğini hissettiriyor. Diğer yandan, "acaba son bilimsel bilgiler her doktora ulaşmıyor mu?" sorusu geliyor akla. Doktorların mezuniyet sonrası eğitimleriyle alakalı bir denetim sistemi var mı, bunları Sağlık Bakanlığı mı, Türk Tabipler Birliği mi takip ediyor, her doktor için geçerli oluyor mu?
         Sevgili doktorlar, biz anneler, sizin ağzınızdan çıkan her kelimeye güvenip, dediğiniz yolda ilerliyoruz, bizim için önemlisiniz.
       

    4 yorum :

    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      YanıtlaSil
    2. Merhaba Burcu Hanım,

      Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum... Başarılarınızın artarak devamını diler, bloğunuzdaki konularda babalara da yer vermenizi rica ederim...

      Sevgilerimle...

      YanıtlaSil
    3. Merhaba Cem Bey,
      Babalara yer vermeyi çok isterim. O halde, harika bir baba profili olarak, ilk sizinle bir röportaj yapalım?

      YanıtlaSil
    4. :) teklifinizi memnuniyetle ve zevkle kabul ediyorum Burcu hanım...

      YanıtlaSil