menü

  • Ana Sayfa
  • Batuşka'nın Hikayesi
  • Müzikli Oyun Grubu
  • Oyun
  • Ruh&Zihin
  • Doğa
  • Ben&Ailem
  • Annelikte Keşkelerim
  • Sağlık
  • Sizin Notunuz
  • Şarkı Köşesi

    11 Ocak 2016 Pazartesi

    BİPLEYEN TELEFONLARIN BEBEK BEYİNLERİNE ETKİSİ

    Time'da yayınlanan bir haberi aktarmak istiyorum. Makale çok uzun olduğundan birebir çevirmeyeceğim bu sefer, bir kaç öz noktayı yazacağım. Haber şu ki : Annelik babalık eylemlerimiz sırasında bipleyen telefonlar bizim dikkatimizi dağıtıyor ve onlara cevap veriyorsak bebeklerimiz yandı demek.

    Spiritüel ebeveynliğe baktığımızda, zaten böyle bir durumun yeri yok. Fakat, psikoloji alanında yapılan bilimsel araştırmalar her gün biraz daha fazlasını kanıtlıyor.

    Time'ın haberinde de bir araştırmadan bahsediliyor. Henüz tamamlanmamış fakat belli çıkarımlar yapılmış bir araştırma. Şöyle ki,

    İki bebek düşünün:

    Aynı sokakta, aynı tip evde, aynı kıyafetlerle, aynı sıcaklıkta yaşayan, hep aynı saatte aynı yemekleri yiyen, bezi aynı düzende değiştirilen, aynı oyuncaklarla oynayan, benzer ailelere sahip iki bebek...

    Bu beklerden birinin annesi, bebeğini beslediği sırada, ya da onunla oyun oynarken, telefonu çaldığında ya da mesaj geldiğinde, dikkati dağılıyor, telefonuna bakmak istiyor ya da istemekle kalmıyor bakıyor, konuşmaya ya da mesajlaşmaya devam ediyor.

    Diğer bebeğin annesi ise, bebeğini beslerken ya da onunla oyun oynarken telefonunun sesini kısıyor. dikkatinin dağılacağı bir durum yok.

    İşte bu bebekler arasında muazzam bir gelişimsel farklılık gözlenmesi çok yüksek.
    Sırf annenin telefonu biplediği için.

    Bebeğin beyin gelişimi üzerinde zararlı etkileri var.


    Biz anne babalar, bebeklerimize karşı istikrarlı, güvenilir, tutarlı ilgi göstermez isek, onların beyinlerinde duygusal bağlantılar kötüleşiyor. Hayattan zevk alma, tatmin konusunda büyük eksiklik yaşıyorlar. Bebeğimiz ile oynarken çalan telefona baktığımız anda, onların öğrenmeleri de kesintiye uğruyor.

    Biliminsanları, şimdi, anne-bebek ilişkilerine daha yakından bakıp, bu etkinin beyindeki etkisini bilgisayar ekranında görüntülemek için çalışmalara başlamış.

    Bu konuda siz nasıl hissediyorsunuz? Kendinizi kaç puanla nasıl konumlandırırsınız? Bebeğinizi beslerken, instagram, whatsapp, facebook ve dahasından gelen bipler karşısında ne yapıyorsunuz? Gelen aramaları cevaplıyor musunuz?

    Oğlum bebekken, telefonum hep uzaktaydı, fakat şu sıralar çok titiz olduğumu söyleyemem ve bu haberden sonra utandım. Bir haber olmasına gerek yok aslında. Bir işi yaptığımız sırada, 100% ümüz ile orada olmalıyız ki iyi sonuçlar versin. Bunu çocuklar da bize anlatıp duruyorlar. Bir video vardı : dünyada farklı çocuklara soruyorlar : "anne babanın en çok nesinden şikayetçisin?" cevapların çoğu : "çok fazla telefondalar"

    Biz ne kadar telefondayız?

    Uzmanlar konuya esas açıklamaları getireceklerdir. Ben sadece bir anne olarak, onayladığım bir haberi yazdım. Bence üzerine daha çok gidilmesi gereken bir konu. Bu bebekler teknolojinin içine doğuyorlar evet fakat, hızın da hız kazandığı dünyamızda dikkat edilmesi gereken çok şey olduğuna inanıyorum.

    4 yorum :

    1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      YanıtlaSil
    2. Elimden geldiğince kendimi de onları da uzak tutuyorum telefondan. Teknolojiye simdilik uzak bir aileyiz.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. süpersiniz anne güncesi :)
        bu çok kolay değil çoğu zaman...sarmalanmış durumdayız...
        keyifli bir yaşam diliyorum

        Sil
    3. Elimden geldiğince kendimi de onları da uzak tutuyorum telefondan. Teknolojiye simdilik uzak bir aileyiz.

      YanıtlaSil