menü

  • Ana Sayfa
  • Batuşka'nın Hikayesi
  • Müzikli Oyun Grubu
  • Oyun
  • Ruh&Zihin
  • Doğa
  • Ben&Ailem
  • Annelikte Keşkelerim
  • Sağlık
  • Sizin Notunuz
  • Şarkı Köşesi

    17 Mart 2015 Salı

    Bebekler nerede uyusun?

    Bebekler nerede uyumalı
    Hemen her konuda olduğu gibi, uyku konusunda da çeşitli kuramlar var ve bunlar yaklaşık 10 sene de bir şekil değiştiriyor. Yani eskiden "aman sakın ha" denilen şeyler, bugün "normal" sayılıyor ya da eski zamanlardaki bazı alışkanlıkların aslında olması gereken olduğu kabul ediliveriyor. Bilim insanları yaptıkları araştırmalar sonunda hep yeni bir görüş ile geliyorlar.



    Uyku konusu da şu an garip bir noktadayız. Ülkemizde, bebeğe "uyku eğitimi" denilen şeyin verilmesi gerekliliğini ve bebeğin kesinlikle ayrı odada yatmasının şart olduğunu savunan kesim ağırlıkta gibi. Avrupa'da, Afrika'da görülen bazı örneklerde ise çocukların neredeyse 7 yaşına kadar aile yanında uyuması makbul sayılıyor.

    Oğlum ilk doğduğu zamanlarda, ben de, onun ayrı odada yatması gerektiğine inanıyordum ve bu inancımın çok sağlam olduğunu, hiç değişmeyeceğini düşünüyordum. Oysa ki, değişti!

    İlk zamanlar geceleri yanımızdaki beşikte, gündüzleri kendi odasındaki yatakta uyudu. Dördüncü aya geldiğimizde geceleri de odasında uyumaya devam etti, bir yaş civarında 5 ateşli gün geçirdiği sırada yanımda yatmaya alışana kadar...

    Oğlum neredeyse kitap gibi bir çocuktu. İlk bir sene, uyku düzeni müthişti ve sık uyanma gibi bir şey söz konusu değildi. Şanslı denilen bir anneydim yani. Şu anda ise beynimi allak bullak edecek bir sıklıkta kalkıyor orası ayrı :)

    Sadece içimde şöyle bir his var: Keşke en başlarda bizimle aynı odada yatsaydı... Keşke şu ebeveyn yatağına iliştirilebilen minik yataklardan almış olsaydım... Neden böyle düşünüyorum izah edemem, belki de son okuduklarımdan kaynaklanıyor. Belki, ileri ki senelerde yine fikrim değişir...
    Sizin de vardır mutlaka, "ikinci çocuğum olursa şöyle yaparım, şunu asla yapmam" dediğiniz şeyler.
    Her üç çocuğuna da farklı yöntemler deneyenleri bile görüyoruz. Biraz da çocuğa ve o ailenin özelliklerine bağlı sanırım. Fakat, minicik bir bebekken, 24 saat boyunca sevgiye yakın olsa, ayrı bir odada kalmasa daha iyi sanki. Bu şekilde olursa kişiliği daha sağlam gelişir ve güven duygusu güçlenir diyenleri tercih ediyorum bu aralar. İlk zamanlarda ayrı odaya koyduğum için de çok büyük pişmanlık hissediyorum.


    6 yorum :

    1. harika bir konuya değinmişsin.
      Ben de bir sene boyunca yanımda yatağımda yatırmadım.
      2 yaşından sonra başladık...

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Teşekkürler. Bazı şeyler insanın içinde kalıyor. Bir şekilde düzelte düzelte devam ediyoruz.
        Sevgiler,
        Burcu

        Sil
    2. aslında bunu cocuk kendisi belirliyor uyku duzeni iyi olan odasında sorunsuz uyuyan bir bebeği odaya alma ihtiyacı hissetmez kimse oglum oyle bir bebekti ve hep odasında uyudu ama kızımmm doğdugundan beri dokunmadan asla uyumayan bir cocuk 2 yasında ve hala aramızda yatıyor yani kısaca bütün iş cocukta bitiyor :) yapıları cok farklı oluyor gercekten

      YanıtlaSil
    3. Deneyimini paylaştığın için çok teşekkür ederim Gülşahcım. Peki, iki çocuklu hayatta bu tarz farklılıklar sorun yaratıyor mu sence? Oğlun, kız kardeşinin yanınızda yatması konusunda ne hissediyor?

      YanıtlaSil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      YanıtlaSil
    5. oooo hanımlar siz iki çocuğa şükredin bizde 6 tane var napıyoruz sanıyorsunuz hımmmm :)
      dünya da ve doğada 2 el kompresör ve hava kurutucu konusunda teknoloji çok ilerledi ancak ben gelişen teknolojiden yararlanmak yerine kendim elekronik birşeyler geliştirdim şimdi tanıtım yapmak istemiyorum çünkü çalınabilecek bi proje patent işi bitsin sonra yayınlayacağım ...
      http://www.kompresorservisi.com.tr
      http://www.kompresoralsat.com ; hibrit yöntemi teknolojik yapılar çok etkin , export :)

      YanıtlaSil