menü

  • Ana Sayfa
  • Batuşka'nın Hikayesi
  • Müzikli Oyun Grubu
  • Oyun
  • Ruh&Zihin
  • Doğa
  • Ben&Ailem
  • Annelikte Keşkelerim
  • Sağlık
  • Sizin Notunuz
  • Şarkı Köşesi

    27 Mart 2015 Cuma

    Sokakta oynamak, yürümek ve etkileri

    Bir çocuk için açık havada olmanın genel faydaları

    Google amcaya, "çocuk, açık hava, fayda" kelimelerini içeren bir cümle kurduğumuzda, hemen bize tonlarca döküman çıkarıyor.

    Mesela ilk çıkanlardan, Milliyet'te Sevil Yavuz un yazdığı yazı.. (burada). Sevgili Sevil Yavuz, ilk faydaları, çok kısa bir şekilde sıralayıvermiş. Hepsi ne kadar da önemli değil mi? Vücut sistemleri, ince kalın motor becerileri, kan dolaşımı, beyin, iştah, uyku...

    Bir çocuk için açık havada olmanın özsel faydaları

    Diğer yandan, açık havada zaman geçirmenin daha spritüel tarafını vurgulayanlar var. Buna göre, çocukların doğa ile teması demek, bizi yaratanla temas anlamına geliyor. Bu da, onların içsel mutluluklarını daim kılmak, hayat bağlarını güçlendirmek demek.

    Biz hepimiz çok yaratıcıyız fakat bir şekilde bunun aksi olduğumuza inanmaya başlayabiliyoruz. İşte yaratıcılığın güçlü kalması için doğa ile temas halinde olmak son derece önemli. Yani, daha yaratıcı, merakını kaybetmeyen çocuklar büyütmek istiyorsak, her gün, ağaçlık bir alanda vakit geçirmeleri gerekiyor. Uzmanlar bu konuda o kadar netler ki, şöyle diyorlar "bir gün oldu, hiç bir şekilde dışarı çıkamadınız, o zaman köşedeki çiçekçiye bile gidip gelseniz o bile bir şeydir, o da mı imkansız, o halde, pencerenin dışındaki ya da balkondaki bir bitki ile konuşmasını, onu sevmesini sağlayın."


    Çocuk, anne, baba bağlarını güçlendiren etkisi

    Tüm araştırmalarımızdan anlıyoruz ki, açık havada olmak çocuklar için mucizevi şekilde güçlü bir etkiye sahip. Bizim için de aynı şey geçerli. Dahası, çocuğumuzla ve eşimizle olan ilişki için de önemli. Açık havada, sadece yürümek, boş boş, bir yere gitme amacı olmadan, bir plan olmadan, cep telefonumuz kapalı bir şekilde,...sadece yürümek bile aileye çok şey kazandırıyor. Çocuk özgür, anne özgür, baba özgür...


    Annelikte yolun başındayım, kendimi yenilemeye çalışıyorum, tabi bazen de alışkanlıklarımdan, koşullanmalarımdan sıyrılamıyorum. Fakat şu açık havada olmak konusunda iyiyim sanırım :) Arkadaşlarım ve ailemden sıkça duyduğum cümle: "Her gün dışarı çıkmakla çok süper yapıyorsun" Gerçekten de en çok özen gösterdiğim şey bu: çalıştığım ya da çalışmadığım günler olsun, hava şartları ne olursa olsun, oğlumun parkta vakit geçirmesi. Diğer yandan, çoğu zaman, kendi işim dolayısıyla, oğlumu, sürekli bir yerlere sürüklüyormuş gibi de hissediyorum.

    "Sokak çocuğu" tabirini Batu için kullanmak yerinde olur sanırım :) Olur da, dışarı çıkmadığı bir gün olursa, huysuzlaşıyor ve sonunda uyumadan önce bile olsa çıkıp, ufak bir yürüyüş yapmak ona iyi geliyor.

    Yeterli mi?

    Açık havada oynamanın, yaratıcılık ve ruh sağlığı üzerindeki muhteşem etkileri hakkında ne zaman bir yazıya, videoya rastlasam, İstanbul'dan gitme isteğim artıyor. Oğlumu her gün dışarı çıkarıyor olmak bile öyle yetersiz geliyor ki...Eski zamanlardaki köy, kasaba hayatı gibi olsa diyorum, sabah uyanır uyanmaz çıkıverse dışarı...özgürce...


    Soğuk havada çıkmasın, sıcakta çıkar ?

    Bu arada, bu konu ne zaman açılsa, çevremde şu konuşmalar geçmeye başlıyor : "tabi ki çok önemli de, soğukta üşütür, yaz gelince daha çok çıkıyoruz", "çıkmak için güneşli havaları bekliyoruz", "kışın maalesef bütün gün eve kapanıyor çocuklar". Açık havada koşup oynamanın, çocuğun beden sağlığına muhteşem etkileri varken gerçekten hemen üşütüverir mi diyorum ben de. Biraz da biz, onları çok koruyarak, narin mi yapıyoruz?

    Londra'da yaşadığım dönemde, benim atkı bere eldiven taktığım soğuk bir havada, çocukların, havuz sonrası, ıslak saçla, bere takmadan ve ayaklarında havuz sandaletleriyle dışarıda dolaştıklarına ve hasta olmadıklarına şahit oldum. Biz de böyle yapalım demiyorum elbet, çünkü genlerimizde böyle bir şey yok. Fakat kendi endişelerimizi, korumacı yanımızı biraz daha gevşek bir hale getirebiliriz sanki...

    Yazıyı bitirirken tekrar hatırlayalım: anne çocuk baba bağlarını güçlendiren en önemli aktivitelerden biri yürümek. Sadece yürümek...ve bedava... :)

    TV'den ve AVM lerden uzak, dört duvar dışında, doğada geçireceğiniz muhteşem günlere...





    1 yorum :

    1. Teşekkür ederim farkındalığınız için. Sevil Yavuz-Uzman Pedagog

      YanıtlaSil