menü

  • Ana Sayfa
  • Batuşka'nın Hikayesi
  • Müzikli Oyun Grubu
  • Oyun
  • Ruh&Zihin
  • Doğa
  • Ben&Ailem
  • Annelikte Keşkelerim
  • Sağlık
  • Sizin Notunuz
  • Şarkı Köşesi

    2 Temmuz 2015 Perşembe

    UYKU EĞİTİMİ OLMAZ İSE ÇOCUK BAĞIMLI VE ÖZGÜVENSİZ Mİ OLUR?


    Yine, Sarah Ockwell Smith'in yazısının içinden bir bölümü paylaşacağım bugün.

    Şöyle diyor:


    UYKU EĞİTİMİ ANLAYIŞI BAĞIMSIZLIK VE ÖZGÜVEN DUYGUSUNUN GELİŞİMİNİ YANLIŞ YORUMLAR


    Bir çok ebeveyn, çocuğunun kendisine yapışık yaşayacağı ve hiç bağımsız olamayacağı korkusu ile, uyku eğitimi, gece emzirmelerini kesme ve ayrı odalarda yatma yoluna gider. Bugün toplumdaki en büyük yanılgılardan biri budur. Bir çocuğu bağımsız olmaya zorlayamazsınız. Bağımsız bir çocuk yetiştirmenin tek yolu, onlara ihtiyaçları olduğu kadar size bağımlı yaşamalarına izin vermektir. Yeteri kadar güvende hissettiklerinde sizden ayrışmaya ve dünyada kendi yerlerini bulmaya başlayacaklar. 


    Bende de o korku vardı

    İlk zamanlar ben de o ebeveynlerden biriydim. Bir dolu kitap aynı şeyi diyordu : Çocuğun bağımsız ve kendine güvenli olması için, ayrı odada yatması önemli. Bu tarz formülleri şu anda çok tehlikeli buluyorum. Her bebek farklı olduğuna göre, en iyisi gerçekten bebeği dinlemek, onun isteğine göre yön bulmak sanki ne dersiniz?


    Sarah, yukarıdaki paragrafın ardından şu videoyu koymuş.

    Videodan aldıklarım:

    Ryerson Üniversitesi Psikoloji Bölümü Profesörü Dr. Leslie Atkinson'ın konuşması

    1. Stresli, sorunu olan bebek ebeveynine yönelir. Ondan aldığı sevgi ile birlikte stres hormonları azalmaya başlar.
    2. Bebek ve çocuk istediği sevgi ve ilgiyi yeterince alamaz ise onun bu güvende olmama hissi kendini fiziksel semptomlar ile göstermeye başlar. Güvende hissetmeyen bebekler daha çok hasta olur, daha çok nezleye yakalanırlar. 
    3. İnanıyoruz ki, ebeveynlikteki minicik adımlar,çocuğun güven duygusunu oluşturabilecek güçte. 
    4. Aileler bebeklerinin ve çocuklarının kendi başına üstesinden gelmeyecekleri ihtiyaçlarını zamanında ve sevgi ile karşılamalılar.
    5. Ebeveynlikte denge kurmak da çok önemli. Anne ve babalar, yeniden şarj olmak için kendilerine ait zaman yaratmalı ve kullanmalılar. Diğer yandan, anne baba bir çift olarak da birbirlerine özen göstermeliler. Anne baba arasındaki ilişki tatmin edici değil ise, o zaman tatmin edici bir ebeveyn de olamazlar. 
    6. Anne baba eğlenmeyi bilmeli.Çocuğu ile birlikte eğlenmeli.
     VE

    Osho'nun sözleri ile bitirelim : 

    "ŞİMDİ ONU UZAKLAŞTIRMA 
    AKSİ HALDE TÜM HAYATI BOYUNCA NEGATİF OLACAKTIR"

    "DAHA ÇOK SEN MUTLU OL. SENİ MUTLU GÖRDÜĞÜNDE O DA MUTLU HİSSEDECEKTİR."


    Osho'nun "Çocuk" adlı kitabından




    4 yorum :

    1. Ben de her çocuğun "özel" olduğunu ve yetiştirirken bilgili ama "doğal ebeveyn"liği savunuyorum. Dolayısıyla bu uyku eğitimi de her çocukta farklıdır. Ağlatarak uyku eğitimi verilmesini çok doğru bulmuyorum. Her şey sevgiden geçiyor. Bırakın çocuklarımız bize, biz onlara doyalım. Zaten büyüdüklerinde ayrılacaklar şimdi tadını çıkaralım!

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Haklısın. Ben de bu sıralar en çok oraya takıldım. Her çocuk özel iken, geliştirilmiş beş altı yöntem kaç çocukta işe yarar ya da doğru etkiler yaratır değil mi?

        Sil
    2. İlk çocuğum kendi isteğiyle ayrı uyurken ikinci çocuğum ayrı asla uyumuyor başlarda uyku eğitimi vermek için kendimide kızımıda perişan ettim ama artık ne kitaplar ne doktorlar umrumda değil vakti gelince ayrı yatmak isteyecektir.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Bir arkadaşımın oğlu da, senin ilk çocuğun gibi, en başından itibaren anne yanında uyumayı reddetti. Bir dönem geldiğinde uykuya dalana kadar birlikte yatmak istedi. Sonra onu da bıraktı tekrar... Dediğiniz gibi her şey vakti gelince değişiyor..

        Sil