menü

  • Ana Sayfa
  • Batuşka'nın Hikayesi
  • Müzikli Oyun Grubu
  • Oyun
  • Ruh&Zihin
  • Doğa
  • Ben&Ailem
  • Annelikte Keşkelerim
  • Sağlık
  • Sizin Notunuz
  • Şarkı Köşesi

    12 Mayıs 2015 Salı

    Harika ebeveyn olmak yolunda 6 kural

    Aile Bağları - Tee Kyrin

    Dr.Stephen Cowan 'ın yazdığı bir yazı dikkatimi çekmişti, sizinle paylaşmayı istiyorum.


    6 madde koymuş ve diyor ki; bunları gerçekten hakkıyla yapmak çocuklarımızla aramızdaki bağları müthiş derecede güçlendiriyor.



    Kısaca şöyle toparlayabiliriz:


    1- Birlikte dinlemek 

    Günün koşturmacasında kendimizi kaybedebiliyoruz, bazen bu hızın içinde çocuklar da kayboluyor. Bunun önüne geçmek adına, çocuklarımızla 2dk oturup etrafımızdaki sesleri dinleyebiliriz.
    Bu noktada, yazar, duymak ve dinlemenin farkından bahsediyor. Açık bir zihinle o an etrafımızdaki tüm sesleri dinlemek; açık havada, evde...tüm kulağımıza gelen sesler...ya da birlikte müzik dinlemek...


    2-Birlikte konuşmak

    Çocuklarımıza hitaben otoriter şekilde değil, onlarla aynı seviyede konuşmalı, kendi duygularımızdan onlara bahsetmeli, kalbimizdekileri ifade etmeliyiz. böylece çocuklar da kalbini anne babasına açar ve duygularını farklı kelimelerle ifade etmeyi geliştirirler.


    3-Birlikte yemek 

    Son araştırmalar gösteriyor ki, birlikte yemek aile bağlarını güçlendiriyor, iyi yemekler pişirmeye teşvik ediyor ve paylaşmayı öğretiyor.

    Yazar kitabında, "konuşan kaşık" adlı bir oyundan bahsetmiş.
    Yemek boyunca, bir kaşık aile fertleri arasında dolandırılıyor, kaşığı alan kişi bir hikaye anlatıyor. Hikaye bittikten sonra diğer herkes bununla ilgili yorum yapıyor, konu tartışılıyor. Sonra kaşık diğer kişiye geçiyor.

    Sessiz geçen aile yemeklerini canlandırmak için harika olabilir ne dersiniz? Hatta işi daha da oyunlaştırmak adına, kaşığa bir kukla muamelesi yapılabilir :)
    Sadece hikaye değil, kişiler kendileriyle ilgili olan bir konuyu da anlatabilirler... Çünkü, anne baba anlatınca, çocuk da anlatır...


    4-Birlikte oynamak

    Oyun çocuğun dünyasında hatta insanın dünyasındaki en önemli şey!
    O halde çocuklarımızla birlikte oynamalı. Sanki onunla eşit seviyede başka bir çocukmuş gibi onun oyununa dahil olup oynamak aile bağlarını güçlendiren diğer bir madde.

    Fakat oyuna tamamen dahil olmak gerek deniyor her zaman. Telefona bakmadan, başka bir şey düşünmeden, hem fiziken hem zihnen hem ruhen orada olarak oynamak!


    5-Birlikte hareket etmek

    Çocuklarımızla sadece dışarıya çıkıp boş boş yürümek, bisiklete binmek, arabayla gezmek, markete gitmek, dans etmek gibi birlikte yapılan hareketler, onların kalplerini bize açmalarını sağlar, Yaratıcılığı geliştirir, hayata gülümseyerek bakarlar...

    Özellikle sizden uzak olduğunu hissettiğiniz ergen bir çocuğunuz var ise, telefon olmadan boş boş yürümeyi deneyin. Yürüyüşler sonunda mutlaka kırılma noktası yaşanacaktır diyor uzmanlar.


    6-Birlikte nefes almak

    Nefes almak bu hayatın en öncelikli en özel ritmi. Başka biri ile nefesimizi özdeş hale getirdiğimizde, yakınlığın muhteşem gücünü açığa çıkarmış oluyoruz. Her günün sonunda, çocuğumuzla aynı anda nefes alıp verme çalışması yapabiliriz, 1 dk bile olsa.
    Yoga, meditasyon uygulayıcıları, birlikte yapılan hareketlerin gücü üzerinde dururlar. Çocuğumuzla birlikte yapacağımız nefes egzersizi bizim gün içerisinde yaşadığımız stresten uzaklaşıp kendimizi yenilememizi sağlayacağı gibi aramızdaki bağları da güçlendirecektir.

    Günlük hayatımızdaki birliktelik duygusunu arttıracak eylemler daha iyi nesiller olmasını sağlayacaktır.

    Başka bir kitaptan öğrendiğim önemli bir aktivite de birlikte kitap okumak :  Yani aynı oda içinde ama ayrı ayrı kitaplar okumak. Bu aktivite de biz farkında olmadan çocuğumuzla aramızdaki bağları güçlendiriyor.


    Ne dersiniz? Bence harika maddeler :)

    Sizin de bunlar arasında uyguladıklarınız var mı? Deneyimlediğiniz bir olay?

    Hiç yorum yok :

    Yorum Gönder