menü

  • Ana Sayfa
  • Batuşka'nın Hikayesi
  • Müzikli Oyun Grubu
  • Oyun
  • Ruh&Zihin
  • Doğa
  • Ben&Ailem
  • Annelikte Keşkelerim
  • Sağlık
  • Sizin Notunuz
  • Şarkı Köşesi

    17 Haziran 2015 Çarşamba

    HİPNOZ - ÇOCUK MASALLARI, OTO KOLTUĞUNDA UYUMAK, ŞARKILAR TRANS HALİ YARATIR MI?

    Cengiz Eren
    Evet...kaldığımız yerden devam edelim :)

    Önceki yazımda NLP Uzmanı Cengiz Eren'in seminerinden notlar aktaracaktım ki, bisiklet ile ilgili söylediğini anlatırken konuyu uzattım. Şimdi esas konuya giriyorum: HİPNOZ



    Antik çağlardan beri kullanılan Hipnozun,  trans halinin 4 seviyesi var:

    Beta : Şu an bu yazıyı yazarken, zihnim yazıdan uzaklaşıp içeride uyuyan oğlumun üstünün açık olup olmadığını düşündüğü anda ufak bir trans yaşanıyor. Zihnimin bu şekilde gitmesi en alt seviyedeki trans.
    Alfa: Öğrenme seviyesi. Hafif trans. Öğretmeni dinlerken, camideki vaazı dinlerken olan şe
    Delta : Yoğun trans. Gözler kapalı, hareket yok. Ağırlaşma...
    Teta : Tamamen gittiğimiz durum. Bu halde iken insan vücuduna anestezi uygulanmadan ameliyat bile yapılabiliyor.

    NLP sohbetleri


    Konuşmalarını büyük keyifle dinlediğim Cengiz Eren, hipnoz hakkında çok güzel bilimsel bilgiler verdi ve ilgi çekici hikayeler anlattı. Çocuklar ilgili olanları özellikle not aldım.




    Çocuklarla ilgili olarak en can alıcı noktalar:



    Masallar bir çeşit trans durumu yaratır mı? 

    Masalın başlangıcında söylenen "bir varmış bir yokmuş..", develerin pirelerin gerçek dışı durumları, anne beşiğini sallama dizesi..bunların hepsi çocuğun aklını karıştırıyormuş.

    'Bunların hepsi yanlıştır fakat çocuğun "farkında aklının" kapanmasına sebep olur, böylece daha sonra anlatılanları betimleyebilir hale gelir.' Sevgili Cengiz Eren, bu noktada, çok önemli bir not düşüyor : 'Masalın geri kalanında anlattığınız şeyin önemi çok büyük çünkü çocuğa istemeden zarar verebiliriz. Farkında aklı karışık olan çocuk o sırada söylenenlerden, tam o sırada çevresinde olan olaylardan çok etkilenir. Zihnine bu şekilde kaydolan şey de temizlenmez ise hayatı boyunca onu az ya da çok etkiler halde olur.


    Oto koltuğunda uyuyan çocuklar trans hali yaşar mı?

    Benzer şekilde, oto koltuğunda uyuyan çocuklarda da aynı durum geçerlidir. Kendisine bunun kötü bir şey olup olmadığını sorduğumda, hayır cevabını aldım fakat çok önemli bir ayrıntı varmış. O da şu : Tam uykuya dalmazdan önce, uyku, uyanıklık arasında, trans halinde iken, sizin arabada ani ve yüksek sesle söyleyeceğiniz bir söz, çocuğun zihninde, onu hayatı boyunca etkileyecek bir kayda dönüşebilir. O sırada kötü bir olay anlatmamak, birine bağırmamak önemli yani.


    Şarkılar trans yaşatır mı?

    İşte geldik benim en çok üzerinde durduğum konulardan birine.

    Cengiz Eren, söylenen sözler ile çok kolay transa geçilebildiğini anlattı. Şarkı sözleri de aynı. Hatta müzik eşliğinde olduğu için daha büyük bir güce sahip. Sevdiğimiz şarkılar bizi en çok içine çeken şarkılardır. Kendi deneyimlerimizle o şarkıyı özdeşleştiririz.
    Şarkılar zihnimizdeki olumsuz kalıpları ve hatıraları sürekli pekiştiriyor gibi ne dersiniz? İşte tam da bu yüzden, değişmek ve hayatımızı değiştirmek istiyorsak, dinlediğimiz şarkılara dikkat etmeliyiz. 

    Beş sene önce sevgili Özlem arkadaşımdan öğrenmiştim şarkı sözlerinin mutluluğumuza etkisini. O zamandan beri olumlu sözlere sahip şarkılar dinliyorum. Yazılarımda da bu konuya sıkça değinmeye çalışıyorum ve blogumda Şarkı Köşesi'nde paylaştığım tüm şarkıları olumlu olanlar arasından seçiyorum. Seçmenin biraz zor olduğunu da belirtmem gerek, çünkü, bildiğiniz üzere acı dolu sözler çoğunlukta.

    En kolay transa geçiren şey : Su sesi

    Bu yüzden bulaşık yıkayan kişi arkadan birisi geldiğini duymayınca irkilebilirmiş :) Çünkü hafif trans halinde. Fonda su sesi varken aktarılan bilgiler zihinde kalıcı olur.


    Çocuklar için yapıldığı söylenen klasik müzik albümlerini satın almıyorum. Çünkü arka fonda hep su sesi kullanılıyor ve çocuğumun sürekli trans halinde olmasını istemem. Diğer yandan, özellikle yabancı yapımlara güvenemem. Çünkü o albümler sadece müzik olmayabilir. Yani, kulağımızın duymadığı ama bilincimize yerleştirilmek istenen bazı mesajlara yer verilmiş olabilir. Bu konu artık çok üzücü bir boyut aldı ne yazık ki. Görüntüde ve sesde bunlar yapılıyor.

    Bu anlamda temiz olduğunu bildiğim, su sesi, yağmur sesi kullanılmamış olan harika bir albüm önereceğim size. Prima yaptı, dün lansmanı vardı. Bir sonraki yazımda düşüncelerimi aktaracağım.


    İşte böyle...
    O halde, içimizi aydınlatan şarkılar bulacağımız güzel günlere diyelim.

    Sevgiyle kalın :)






    Hiç yorum yok :

    Yorum Gönder