menü

  • Ana Sayfa
  • Batuşka'nın Hikayesi
  • Müzikli Oyun Grubu
  • Oyun
  • Ruh&Zihin
  • Doğa
  • Ben&Ailem
  • Annelikte Keşkelerim
  • Sağlık
  • Sizin Notunuz
  • Şarkı Köşesi

    5 Haziran 2015 Cuma

    MÜZİĞİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ GÜCÜ


    Sizin de enerjinizi değiştirmek için müziği kullandığınız oluyor mu?
    Ya da, konsantrasyonu sağlamak için fona bir müzik eklediğiniz?

    Aynı şeyler çocuklarımız için de geçerli aslında. Hatta daha fazlası... :)


    Bir sürü yazıya habere rastlıyoruz. "Akademik başarıyı etkileyen 3 şey", "akademik başarıyı arttıran en önemli...", "..... akademik başarıyı arttırıyor"

    Müziğin çocuklar üzerine etkisi üzerine yapılmış çokça araştırma var. Çok ilgi görenler yine bebeklikten itibaren müzikle ilgili olanların ileride akademik başarılarının yüksek olacağına dair...

    Halbuki bu kadar mı? Neden sadece akademik başarı ile ilgileniyoruz? Çocuklarımız sağlam kişilikli, içinin en derinliklerinden mutlu olmayı bilen, kendine ve hayata güvenen çocuklar olursa zaten gerisi gelmez mi?

    Bu noktada aslında tüm o araştırmaların özüne dönelim:

    Müzik bir çocuğun hayatında çok şey demektir. Ruhunu, kişiliğini, hayata bakışını hatta fiziğini bile değiştirecek bir güce sahiptir. Zekayı, sosyal ve kişisel gelişimi çok güçlü bir şekilde etkiler. Duygularını daha iyi ifade etmesini sağlar...

    Bebek ve çocuk müzik etkinlikleri yapmak için aldığım eğitimlerden sonra, bu konunun daha çok içine girmiş oldum ve ister istemez oğlumu da gözlemlemeye başladım.

    Batu gittikçe müziğe hayatında daha çok yer açmaya başladı. Arabada giderken, çevresinde bakacağı kepçe kamyon vb yok ise, yolculuğu müzik ile geçirmek istiyor:)  Evde, ukulelesini alıp hem çalar gibi yapıp hem söylediği, aynı zamanda da dans ettiği o anlarda onu izlemek ve ona katılmak çok eğlenceli. Fark ettiğim bir şey daha şu : bazı sabahlar kahvaltı zamanı klasik müzik açıyorum. Neşesinin yerine geldiği belli oluyor ve sonrasında da kendi kendine oynamaya devam ediyor.

    Belki büyük çocuğu olanlar daha çok şey gözlemleme fırsatı buluyordur. Bir arkadaşımın 6 yaşındaki kızı, oyun oynarken istediği bir şey olmadığında kendini yerden yere atar, çığlığı basardı. Hayatlarına daha çok müzik ve müzikli faaliyet soktuktan sonra kendiliğinden çok kısa bir sürede değişti davranışları, şimdi daha uyumlu, istediği şey olmadığında çok daha ılımlı yaklaşıyor, stresle daha rahat başa çıkabiliyor.

    Her türlü müziği dinlemeli diye düşünüyorum. Dünyadan bir sürü farklı ezgi...
    Sadece, daha önceki yazımda bahsettiğim nokta : sözlerinin olumlu olduğu şarkılar seçmeye özen gösteriyorum.
    Ve tabiki doğanın sesleri de çocuklar ve bizim üzerimizde muazzam bir etkiye sahip. Ne kadar çok doğada olursak o kadar iyi. Kulağımızla duyduğumuz, gözümüzle gördüğümüz, tenimizde hissettiğimiz o doğa parçaları kesinlikle ruhlarımızı başka bir seviyeye taşıyor:) Bu da senelerce anlatılabilecek başka bir konu :)

    Bugün yağmurlu bir cuma var İstanbul'da.. Çocuklarımızı alıp ıslanma zamanı diyelim mi? :)
    veeee hepimizin harikaaa bir haftasonu olsun...
    Güzel müziklerle ve çok sevgi ile kalım :)









    2 yorum :

    1. biraz önce akşam yağmur yağarsa badeyle yağmurda yürüyüş yapsak mı diye düşünmüştüm :)

      YanıtlaSil