menü

  • Ana Sayfa
  • Batuşka'nın Hikayesi
  • Müzikli Oyun Grubu
  • Oyun
  • Ruh&Zihin
  • Doğa
  • Ben&Ailem
  • Annelikte Keşkelerim
  • Sağlık
  • Sizin Notunuz
  • Şarkı Köşesi

    18 Haziran 2015 Perşembe

    PRİMA POP NİNNİLER ALBÜMÜNÜ "GEREKLİ" YAPAN 7 SEBEP


    Prima Pop Ninniler
    Bu yazıyı yazdıktan sonra dönüp baktım ki bir destan olmuş. Anlatmaktan kendimi alamadığım konular bunlar:)
    Sonra kısalttım. Sonra biraz daha kısalttım. Hala çok uzun olduğunu kabul ediyorum. Fakat daha fazla kısaltmayacağım, üstün körü olmasın :) Aslında her madde kendi içinde ayrı bir tez konusu, o yüzden özet geçmek zor.
    Batuşka dosyamdan özet tadında görseller koydum aralara.
    ------



    Prima'nın GNL Entertainment ile yaptığı bu işi, bu albümün güzelliğini anlatan 7 madde:

    Prima albüm kapağına sevgi uyku oyun yazmış. Ben de anlatımıma bu başlıklardan giriş yapayım.


    1- SEVGİ

    SEVGİYİ GÖSTERMENİN YOLU

    Çocuğumuza sevgimizi göstermenin en şahane yollarından biri ninni, şarkı söylemek ve dans etmek.
    Birlikte söylediğimiz şarkılar evimizin neşesini arttırmak bir yana çocuğumuzun kişiliğinde çok büyük rol oynuyor. (Bu kısmına ayrıntılı olarak başka bir yazıda değineceğim.)

    Ninnilerin faydaları

    ANNENİN KENDİ SESİ NEDEN ÖNEMLİ?

    Bebeklerimizin anne karnında iken 4.ayda kulaklarının duyar hale geldiği, anne sesine duyarlılığı biliniyor bugün. Fakat belki de daha fazlası var. Mesela, bazı kabilelerde, hamile kalmadan önce, kadın gelecek olan yeni ruhu, şarkı ile gerçekleşen bir ritüelle çağırıyor. Kadın, bebek doğarken, doğumdan sonra, ağladığında, huysuzlaştığında hep bu şarkıyı kullanıyor. Kendi sesi ile. Çok eskilerden beri, anne sesinin önemi biliniyor ve kullanılıyor.

    Prima Pop Ninniler albümü enstrümantal bir albüm. Yani biz, bildiğimiz bu ezgilere kendi sesimizle eşlik edebiliriz.

    Araştırmalar gösteriyor ki, annenin bebeğine kendi sesi ile söylediği şarkılar ninniler hem bebekte hem anne de mutluluk hormonunu arttırıyor. Sadece mutluluk hormonu da değil, bütün hormonların seviyelerini olması gereken seviyeye doğru yolculuğa çıkarıyor.

    KOLİK DAHİL BİRÇOK RAHATSIZLIĞA TERAPİ

    Günün her saati şarkılar enerjiyi arttırır, ağrıları azaltır, ruhu, bedeni ve zihni dengeye getirir. Özellikle 'kolik' denilen bebeklere anne sesi ile uygulanan müzik terapi, sürecin çok daha kolay ve kısa biçimde atlatılmasına olanak sağlayacaktır.


    2- UYKU

    NİNNİLER GELECEĞİ ETKİLİYOR MU?

    Bir çocuğun hayatında ninnilerin önemine her gün bir yeni madde daha ekleniyor. Sosyal gelişim, öğrenme gücü, yaratıcılık, güvende ve ait ve değerli hissetme başlıca örnekler. Vietnam askerlerinin de yer aldığı bir çalışmada, bebekken annesinden ninni dinleyenlerin hayatlarında stresle başa çıkma gücünün daha fazla olduğu görülmüş. 
    Prima SevgiUyku&Oyun

    Bu albüm yapılırken, şarkılar bebeklere uygun yumuşak bir tona getirilmiş, uykuya geçiş sürecinde de çok rahatlıkla kullanılabilir.

    YENİ NİNNİLERİMİZ VAR

    Geleneksel ninniler bazen sıkıcı olabiliyor. Fakat Prima, bu şekilde, yepyeni bir dönemi başlatıyor. Dilerim, ikinci, üçüncü derken bu albümlerin sayısı yakın zamanda artar :)

    Ben oğluma ninni söylerken, şarkıların sözlerini değiştirip yeni birşeyler uydurmayı da seviyorum.


    3- OYUN

    GÜNLÜK YAŞAMDAKİ HER İŞİ ŞARKILAR EŞLİĞİNDE OYUNA ÇEVİRMEK

    Prima Pop Ninniler albümünü günün her saati kullanabiliriz. Sabah kalktığımızda, kahvaltı ederken, bez değiştirirken...günlük yaptıklarımızı oyuna çevirmek bebeğe büyük mutluluk verecektir. Özellikle masaj yaparken söylenen şarkı, çalınan müzik bebeğimizin çok rahatlamasını sağlar.


    Müzikli oyunların faydaları
    MÜZİKLİ OYUNLAR BEYİN GELİŞİMİNİ HIZLANDIRIYOR

    Bununla birlikte, benim için oyun demek müzik demek. Müzikle birlikte oynamak, beyin faaliyetlerini, beynin bölümleri arasındaki etkileşimi anında arttırıyor. Bu konu hakkında zaman zaman yazıyorum, yine yazmaya devam edeceğim.

    Dolayısıyla, bu albümdeki şarkılarla birlikte oyunlar yaratabilirsiniz. Böylece Orff sistemi mantığını evde uygulamış olursunuz. Orff aslında bir felsefedir diyorum ben de çoğu kişi gibi. Uygulayan kişi, katılımcılar ve ortam değiştikçe içeriği değişir zenginleşir. Keskin kuralları yoktur. Çocuğunuzla birlikte taklit etmek, hareket etmek, dans etmek, kendi bedeninizde ritim tutmak, canlandırma yapmaktan çekinmeyin. Bunlar bir çocuğun gelişim çizgisinde çok büyük bir öneme sahip, dahası, bunu siz, anne baba yaptığında işte o zaman onun zihninde "ben değerliyim", "ben önemliyim" gibi olgular yerleşiyor ve mutlu bir kişilik gelişiyor. 



    Müzikli Oyunların Faydaları



    RİTİM HAYATIN DÖNGÜSÜNDE VAR

    Yine, yaratıcılığa giden yolda müzikli oyunlar şart. Çünkü ritimle özdeş giden bir şey. Müzikle ve hareketle kendini ifade etmek demek, kendi özüne inmek demek ve bu da zaten öğrenmeyi beraberinde getiriyor. Hareket demek gelişim demek. Çocuklarımızın saatlerce bilgisayar başında oturmasından yakınan anne babalar olmak istemiyorsak, daha çok müziği, hareketi, dansı hayatımıza sokmalıyız. 





    4- MÜZİK

    MÜZİK BİZİ BİR BÜTÜN OLARAK ETKİLİYOR

    Deneyler var : Farklı müzikler suda kumda ve ateşte farklı titreşimlere sebep oluyor, su kristallerini değiştiriyor, kumda farklı şekiller yaratıyor. Yani, müzik, fiziksel duruma etki eden bir güce sahip. Yani, dinlettiğimiz müzikler bebeğimizin karakterini, estetik algısını, sosyal gelişimini hatta fiziki yapısını değiştirebiliyor.

    Bebeklerimizin büyüme mücadelesinde, olumsuz durumların üstesinden gelmek için, müzik terapisi çok ama çok işe yarayan bir araç.

    Bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

    Bebeklerimiz güzel müzikler dinlemeyi hakediyor. 


    5- ŞARKI SÖZLERİ

    ŞARKI SÖZLERİ HAYATIMIZI ŞEKİLLENDİRMEDE ETKİLİ

    Prima Pop Ninniler
    Suya sevgi sözcükleri ve nefret sözcükleri söylenip uygulanan deneyi çok kişi biliyor artık. Şarkı sözleri de işte bizim mutluluğumuzu etkiliyor. Hem de çok. Bu konuya da zaman zaman değiniyorum. Bir önceki yazımda da var.

    Prima Pop Ninniler albümü için, olumlu diyebileceğimiz sözler içeren şarkılar seçilmiş. Bu da albümü çok daha kaliteli bir konuma taşıyor. Hele bazı nakaratları bebeğimize hitaben söyleyebiliyoruz. :)

    Ruhumuzun ve zihnimizin daha temiz olmasını istiyorsak şarkılar konusunda seçici olmalıyız, bebeklerimize dinlettiğimiz şarkılarda da öyle.


    6- TEMİZ KAYIT

    ALBÜMLERDEKİ SU SESİ RÜZGAR SESİ YAĞMUR SESİ TEHLİKELİ OLABİLİR Mİ?

    Prima Pop Ninniler albümünü güzel yapan bir konu da bu. Arka fonda sürekli olarak çalan bebeği rahatlatacağı düşünülen sesler yok. Tatlı bir müzik dinliyoruz sadece. Su sesi trans hali yaşattığından o sırada öğretilmek istenen şeyin beyne kalıcı bir şekilde yerleşmesini sağlıyor. Fakat, o sırada olan kötü şeyler, kötü sözler de aynı şekilde. Ayrıca, ben çocuğumun her müzik dinleyişinde bu "mıy mıy" tona maruz kalmasını istemem. Gerçek müzik olsun isterim.

    SUBLİMİNAL MESAJLAR

    Bu konuya biraz fazla takmış olabilirim, fakat, ne yazık ki, günümüzde fazlası ile kullanılıyor. O yüzden, çocuklar için yapıldığı söylenen, yabancı yapım, bebekler için klasik müzik vs başlıkları ile yayınlanan çoğu albüme güvenemiyorum.


    7-DÜNYANIN HIZINI YAVAŞLATMAK

    ÇOCUKLARIMIZA İHTİYAÇ DUYDUKLARI ORTAMI SUNMAK

    Dünyamızda, özellikle şehirlerde yüksek bir hız içerisindeyiz. Bu, teknolojik açıdan bazen iyi birşey gibi gözükse de ruhumuz ve çocuklarımız için pek iyi olmadığı biliniyor. Onların fiziksel gelişimleri bile bu hızdan etkileniyor. Şu an dünyada bir çok yerde, yavaş yeme, yavaş şehir, yavaş yaşam hareketleri başlamış durumda. İçinde bulunduğumuz ortamda, çocuklarımızı korumak gerek. Onlara ihtiyaçları olan normal hızdaki huzurlu ortamı sunmalıyız. Bunun bir yolu da kaliteli müzik dinlemekten geçiyor. Ülkemize kazandırdığı bu albüm için Prima'ya bir kez daha teşekkürler.

    Sevgiyi doyasıya sonuna kadar yaşattığımız bir ortamda, kaç yaşına gelirsek gelelim birlikte oyun oynadığımız, güzel uyuyan, iyi beslenen, müdahalesiz büyüyen, iyi müzikler dinleyen, olumlu sözler duyan çocuklarımızdan daha mutlusu olabilir mi? 

    Özleri ne ise hep öyle kalsınlar...
    Yaratıcılıkları, mutlulukları, cesaretleri hep daim olsun. 
    Onlar sevginin ta kendisi:)






    Hiç yorum yok :

    Yorum Gönder